"Srdce moudrého dává jeho ústům prozíravost a na jeho rty přidává znalosti." Př 16,23

Sv. Juan Diego Cuauhtlatoatzin

10. 9. 2007 18:18
Narodil se kolem roku 1474  v Cuauhtitlanu.
Zemřel 9. prosince 1548 na návrší Tepeyac u města Mexika.
Blahoslaven byl roku 1990 papežem Janem Pavlem II. a v roce 2002 také svatořečen.

   Jeho jméno se do češtiny překládá jako Jan Didak Cuauhtlatoatzin. "Cuauhtlatoatzin" byl Azték a jeho jméno v indiánské řeči Nahuatl znamená "Mluvící orel". Po dobytí Aztécké říše přijal se svou manželkou křest a křesťanský způsob života. 9. prosince 1531 se mu na návrší Tepeyac u města Mexika zjevila Panna Maria, později nazvaná Guadalupská. Na místě, kde se mu zjevila, byla zbudována kaple ke cti Panny Marie Guadalupské. O tuto svatyni pečoval až do konce svého života.
   Byl obdařený upřímnou vírou, pokorou a horlivým úsilím. Svým životem ve společenství církve byl pro své současníky svědectvím, že Bůh volá k sobě všechny lidi bez ohledu na různost jejich původu a kultury. Domorodým obyvatelům Mexika a celého amerického kontinentu tak usnadnil cestu do společenství s Kristem a s církví. Díky tomu se v Latinské Americe neprojevila rasová nesnášenlivost jako tomu bylo v USA. 
Zobrazeno 1836×

Komentáře

Bára Šůstková (Prcek93)

áháá...konečně jsem se dozvěděla kdo to vlastně je!!když už po něm neseš to jméno:-)

kbck

u překladu tohoto jména do češtiny: Juan = Jan, Diego = je zdomácnělá podoba jména Jakub, asi něco podobného jako u nás Kuba (Santiago, Diego španělsky označován sv. Jakub st. - národní patron španělska, údajně pohřben v Compostele)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio